Japanin joogaretriitti – Unelmani toteutuminen

Olin onnekas, kun yksi suurimmista unelmistani toteutui lokakuussa: osallistuin joogaretriittiin Japanissa. Kokemus oli niin sykähdyttävä, että haluan jakaa retriittitunnelmia kanssanne.

Japanin joogaretriitin joogashalan edessä puutarhassa aurinkoista päivää paistattelemassa.

Valmistautuminen Japanin joogaretriittiin

Vuosi sitten osallistuin osittain saman porukan kanssa astangajoogaretriitille Intiassa, Yogagurugulassa. Intiaan matkustamiseen liittyi monia järjestelyjä, kuten viisumin hankinta ja matkarokotusten varmistaminen, mutta Japaniin valmistautuminen oli huomattavasti yksinkertaisempaa. Vaihdoin etukäteen rahaa Japanin jeneiksi, sillä monet paikat suosivat käteistä eivätkä aina hyväksy korttimaksuja.

Japanin joogaretriitille valmistautuminen oli minulle helppoa.

Matka Japanin joogaretriitille yksin

Suomesta retriitille osallistui viisi henkilöä, mukaan lukien minä. Muut ryhmäläiset matkustivat ennen minua, sillä halusin viettää mahdollisimman paljon aikaa MaliYogassa ennen lomalle lähtöä. En halunnut olla pois rakkaasta joogastudiostamme yhtään päivää enempää kuin oli välttämätöntä.

Yölennon päätteeksi saavuin aurinkoiseen Osakaan.

Keskiviikkona 11.10.2023 astuin yölennolle Helsinki-Vantaan lentoasemalta ja suuntasin kohti Osakaa. Saavuttuani määränpäähän jatkoin matkaa bussilla Kioton bussiasemalle, mistä otin taksin The Royal Park Canvas – Kyoto Nijoon -hotellilleni.

Kioton vanha kaupunki Gion.

Teknologia haastaa Japanissa

En ole erityisen teknisesti taitava, joten automaattien kanssa asiointi Japanissa tuntui aluksi haastavalta. Maassa monet asiakaspalveluprosessit on automatisoitu, ja joissakin paikoissa jopa robotit hoitavat asiakaspalvelua. Osakan lentokentällä kohtasin ensimmäisen haasteeni yrittäessäni ostaa bussilippua automaatista Kiotoon. Japanin kirjoitusjärjestelmä on hyvin erilainen verrattuna latinalaisiin aakkosiin, ja olin ymmälläni, mitä merkit tarkoittivat.

Kauniit japanilaiset kirjoitusmerkit.

Onnekseni sain apua paikallisilta, jotka osoittautuivat erittäin ystävällisiksi ja avuliaiksi. Tarvitsin myös apua sisäänkirjautumisessa hotelliini automaatin kautta ja myöhemmin illalla tehdessäni ruokatilausta ravintolan tilausautomaatilla.

Japanilaiset ovat todella ystävällisiä ja avuliaita.

Unohtumaton päiväretki Mt. Kuraman vuorelle

Perjantaiaamuna 13.10. tapasin kaksi minulle ennestään tuntematonta retriittiosallistujaa Kenain Demachi Yanagin asemalla. Ensikohtaamisemme oli sydämellinen. Olimme niin onnellisia nähdessämme toisemme, että halasimme välittömästi.

Heti Japaniin saapuessani lähdin retkelle Mt. Kuraman vuorelle kahden muun retriittiosallistujan kanssa.

Teimme yhdessä matkan Mt. Kuraman vuorelle, joka oli noin puolen tunnin junamatkan päässä. Se on sanoin kuvaamattoman kaunis ja pyhä paikka, jossa tunsin voimakasta energiaa. Vuoren juurella sydämeni löi kiivaasti ja jalkani tuntuivat voimattomilta, mutta samalla koin suunnatonta keveyttä.

Mt. Kurama on todella kaunis vuori.

Vietimme koko päivän patikoiden Mt. Kuramalla, ihaillen sen satumaista luontoa. Valtavat puut, kiemurtelevat juuret, japaninmännyt ja kirsikkapuut sekä lukuisat purot loivat maagisen ympäristön. Vuorelta löytyy myös temppeleitä ja muita pyhiä paikkoja, joihin ihmiset tulevat kaukaa. 

Patikoimme satumaisen kauniissa maisemissa.

Suurin syy, miksi halusin vierailla Mt. Kuramalla, oli kuuluisa Kurama-dera temppeli, joka on yksi Japanin kauneimmista pyhistä paikoista ja reikin alkulähde. Reikin perustaja, Mikao Usui, on sanottu saaneen henkisen valaistumisen Kurama-vuorella, mikä johti reiki-harjoituksen kehittämiseen. Pääsimme uusien ystävieni kanssa myös osallistumaan temppelin kellarissa salaiseen energiahoitorituaaliin.

Kurama-dera temppelin edessä uusien joogiystävieni kanssa.

Japanin joogaretriitti – Zenin sydämessä Kiotossa

Ympäröivänä rauhan tyyssijana, joogaretriittimme Japanin Kiotossa sijaitsi idyllisessä Taizonin Zen-buddhalaisessa temppelikompleksissa. Tämä kattava alue tarjosi enemmän kuin pelkän hengähdystauon; se oli portti toiseen maailmaan, täynnä kukoistavia puutarhoja, meditatiivisia vesiaiheita ja eläväisiä lampia, joiden kilpikonnat ja värikkäät karpit muistuttivat luonnon leikkisyydestä.

Taizonin Zen-buddhalaisessa temppelialue oli uskomattoman kaunis.

Joogashalan rauhoittava syleily

Joogashalamme oli säteilevän kaunis ja tarjosi henkeäsalpaavat näkymät ulkona levittäytyvään puutarhaan. Lattian peittivät pehmeät tatami-matot, joiden päällä asanoiden harjoittelu tuntui erityisen miellyttävältä, vaikka tasapainoasanat haastoikin minua uudella tavalla.

Japanin joogaretriitin shalastamme aukesi upeat näkymät puutarhaan.

Kansainvälinen kohtaaminen ja korkeatasoinen opetus

Retriitin sydän sykki sen osallistujien ja opettajien kautta. Pääopettajamme, astangajoogan guru Vijay Kumar Manja Intiasta, toi mukanaan vuosien viisauden, tuettuna suomalaisen joogaopettajani Heidi Parviaisen ja australialaisen Yumi Kanekon asiantuntemuksella. Heidän johdollaan opetus syveni, ja osallistujien joukko – tullen niinkin kaukaa kuin Australia, Yhdysvallat ja Uusi-Seelanti – rikasti kokemusta ainutlaatuisilla näkökulmilla ja yhteisöllisyydellä.

Guruji perheineen tuli Intiasta Japanin joogaretriitille opettamaan.

Japanin joogaretriitin päiväohjelma

Päiväohjelmamme oli joogaretriitillä suunnilleen seuraavanlainen:

Klo 05.00 Herätys

Klo 06.00 Meditaatio

Klo 06.30 Asana-harjoitus (mysore)

Klo 9.00 Aamiainen

Klo 10.00 Joogafilosofia ja chanting

Klo 13.00 Lounas

Klo 15.00 Extra work shop (kahtena päivänä)

Iltapäivät ja illat antoivat tilaa henkilökohtaiselle ajalle, jolloin omatoimiset tutkimusmatkat Kioton sydämeen alkoivat.

Japanin joogaretriitin päiväohjelma oli sopiva.

Kioton lumo

Vapaa-ajalla tutustuin Kioton gastronomisiin ihmeisiin, nautin kaupungin kulttuuritarjonnasta ja tein löytöjä sekä perinteisten että modernien markkinoiden sykkeessä. Käyntini Kioton keisarillisessa palatsissa avasi silmäni historialliselle loistolle, kun taas hetket Bamboo Forestin rauhassa ja Tenryu-ji-temppelin pyhyydessä puhuttelivat syvällisemmin.

Bamboo forest oli maaginen.

Eräs iltapäivä kului paikallisessa suuressa kylpylässä, missä annoin kehoni ja mieleni uudistua kuumissa altaissa ja kokea suomalaisen saunan lämmön kaukana kodista. Kylpylän säännöt muistuttivat olemassa olevista kulttuurieroista, mikä lisäsi kokemuksen syvyyttä.

Japanissa on niin kaunista.

Japanin joogaretriitin syvä vaikutus

Retriitin myötävaikutuksella löysin uudelleen sen ilon ja elinvoiman, joka kumpuaa omasta astangajoogan asanaharjoituksestani. Jokainen harjoitus, jokainen hengitys ja liike kutoivat yhteen kokemuksen, joka sytytti sisälläni uuden kipinän ja intohimon joogaan. Opettajieni arvokkaat oivallukset ja henkilökohtaiset vinkit eivät ainoastaan vahvistaneet harjoitustani, vaan ne myös valaisivat henkistä polkuani, joka nyt tuntuu syvemmältä ja entistä merkityksellisemmältä.

Löysin Japanin joogaretriitillä uudelleen ilon omaan astangajoogan asanaharjoitukseeni.

Tämä matka ei rikastuttanut vain joogaani, vaan se toi elämääni myös sielunsiskoja, ikuisia ystäviä, jotka jakavat saman ymmärryksen. Jokainen kohtaaminen, olipa se sitten harjoituksen lomassa tai päivällisen äärellä, punoi meidät yhteen tavalla, joka ylittää maantieteelliset rajat – olen kiitollinen jokaisesta yhteydestä. ありがとうございます – kiitos.

Sain Japanin joogaretriitillä uusia ystäviä ja löysin sielunsiskoja,

Vanhan Porvoon joogaretriitti – Joulu

Tuleva Vanhan Porvoon joogaretriitti – Joulu, joka järjestetään 8.-9.12.2023, tarjoaa minulle tilaisuuden antaa takaisin ja välittää eteenpäin syvällistä joogaviisautta. Odotan jo innolla, että pääsen jakamaan kaikkea Japanin joogaretriitilläni oppimaani ja myös levittämään positiivista ja syvällistä rauhaa. Näin voin välittää eteenpäin pienen osan siitä suuresta lahjasta, jonka tämä matka on minulle antanut.

Odotan jo innolla, että pääsen jakamaan kaikkea Japanin joogaretriitilläni oppimaani kanssanne.